onsdag 19 augusti 2009

Det bär sig inte . . .

Läser på Metro´s sida om dom stackars Thailändare som åkt till Sverige för att tjäna pengar på att plocka blåbär, endel har tagit lån för att kunna resa, men dom kommer inte ens tjäna såpass så det räcker att betala räntan på lånet.5900 Thailändare har fått tillstånd, 55 av dessa, som verkar råkat värst ut, bor i en "bungalow" (nerlagd skola) på gränsen Medelpad/Hälsingland. Dom plockar/letar bär 12 timmar om dygnet 04.00-16.00.
Ser inte ut att vara en alltför trevlig tillvaro det här. Man har hört tidigare om polacker och andra grannländer som åkt hit för att plocka/tjäna pengar, men kan det verkligen löna sig att flyga från Thailand och hit och få det att bli lönsamt ?
Motsatsen till detta, är vallfärden av Svenskar som åker åt andra hållet, det ser betydligt mer lockande ut...Man kanske skulle ägna sig lite mer intensivt åt blåbärsplockning . .... så kanske man fick råd att åka ner till paradiset !!

Snacka om kontraster ....

10 kommentarer:

Fläskdansen sa...

Uff ja, jag blir helt beklämd när jag tänker på dessa orättvisor.

Hur turismen har både för- och nackdelar för ett land. Sånt håller mig från att besöka vissa länder, även om jag skulle vilja.

Apropå blåbär, igår såldes det kartonger i mitt Stora Varuhus för en spottstyver. Undrar vilka stackare som plockat dem för några korvören...

Ha det gott och tack för en ypperligt intressant blogg vännen!

fen sa...

Ja fy så beklämmande.

Jag funderar på hur det hela har gått till, om det är någon/några som har vilselett dem att tro på bättre avkastning? eller är det ett dåligt bär-år?

Annapanna sa...

Man blir så ledsen på livets orättvisor sådana här gånger! Att de blir "lurade" alltså!
Jag såg blåbär för 10:- litern så det kan ju inte vara så stor förtjänst/timme precis

Gunilla sa...

F-dansen, ja det är så beklämmande, undrar vad dom får för uppgifter ... flyg kostar en förmögenhet, det vet man ... dom kanske marknadsför det som "guld" ..

Gunilla sa...

Fen, det är väl nån som har tjänat pengar i mellanhand på att organisera dessa resor.. är inte insatt..

Förra året kanske några "få" gjorde en bra deal med att åka hit..vet ej..men tydligen vad det minst dubbelt så många bara från Thailand i år som åkte..

Gunilla sa...

Anna, och dom är väl inköpta för ett ännu lägre pris...och fler ska väl dela på vinsten... huuh..

Svårt att förstå att gå på att åka till andra sidan jorden för att tjäna pengar på blåbär på nån vecka..

Ylva sa...

Åh, Thailand, vad härligt! Jag har varit på den där ön känd från någon Bondfilm. Jag kände mig jätteflashig där i mina 328 nya flätor.

Gunilla sa...

Ylva, säkert underbart, har inte varit i Thailand... däremot måste det lätt vara bättre att vara svensk i Thailand, än Thailändare i Sverige...i alla fall som blåbärsplockare ..

Pjoltas sa...

Om varje turistande svensk tar med sig ett kilo blåbär till Thailand så kanske det jämnar ut sig.
Okej, det var en riktigt dålig idé...men kanske nåt att bygga på..
=)
http://pjoltas.blogg.se

Gunilla sa...

Pjoltas, jaa, men nånting ligger det i det...frågan är bara om dom kan sälja det där nere ?...men det kanske kan bli en riktigt exotisk delikatess.. :D