torsdag 8 april 2010

Så låt de sista ljuva åren...

.


Jag läser i aftonbladet idag om ett par i 80-års åldern, där kvinnan är dement och bor i ett boende avsett för det, medans mannen som är "för frisk", fortfarande bor hemma.

Hans önskan är att få flytta in hos sin fru, ställa dit en säng och betala för sitt boende, men se det går inte för sig...

Fy vad hemskt att efter 60 års äktenskap inte få bo ihop ... nog borde det väl gå att ordna gemensamma boenden, måste man vara "lika sjuk eller lika frisk" .. ??

Självklart får det inte ta plats för andra som är i behov av vården, men om det bara handlar om att bo i samma rum och betala för det och för maten..

14 kommentarer:

Daniel sa...

Så hemskt. Jisses i samma rum kunde de ju få bo i iaf!!!

Ush man bävs ju för att bli åldring!

Anonym sa...

ja det är så tragiskt. de var ju med på nyheterna för ett tag sen. eller ett liknande fall kanske

Gunilla sa...

Daniel, ja man får hoppas man håller sig frisk tills man ramlar av pinn..

Gunilla sa...

Kloppan, ja det är sveriges välfärd i ett nötskal :(

Ylva sa...

Förskräckligt förskräckligt! Min farfar var för frisk för vårdhemmet egentligen men fick flytta med farmor som tur var. De kunde ju inte ta hand om sig själva hemma längre.

Gunilla sa...

Ylva,ja det är tur att det gick bra för dom!! kanske lättare på mindre orter...tänk förr fanns det ålderdomshem, nu ska man tydligen vara riktigt illa därann för att inte behöva bo kvar i eget boende med hemtjänst endast...huuh

Annapanna sa...

Lugn gumman, jag ska hälsa på dig varje dag om jag inte får egen säng i ditt rum :D

Gunilla sa...

Anna, jag tycker det är riktigt tragiskt att det är på det här viset. Mannen i artikeln hälsar på sin fru 2 ggr varje dag..men det är inte sammma sak ..tycker jag..

Anonym sa...

Det är grymt och elakt att de inte får bo ihop!

Kattlådan sa...

Han var på rapport i kväll. Det är sorgligt. Samtidigt vet jag hur svårt det är för svårt sjuka att få plats på hem för vårdnadskrävande. Maken skulle ta en plats för en sjukare person, men det är samtidigt omänskligt att tvinga bort honom. Svåra dilemman.

Gunilla sa...

Tofflan, precis *ogillar*

Gunilla sa...

Katten, ja det borde väl kunna göras nya system.. för en frisk människa kräver inte samma vård, och jag tror ett "par" nöjer sig väl med ett mindre boende bara dom får bo ihop sina sista år.. till skillnad om det är två helt okända som ska "dela" rum.. nått för dom styrande att tänka på. Minns ju hur bra det funkade med s.k ålderdomshem förr... nu ska en människa som inte är sjuk, alls ha någon möjlighet att få ett tryggare boende, det skall bo´s kvar hemma med trygghetslarm. Vissa passar det men inte alla..

Anonym sa...

Så var det ju när jag jobbade i vården för många år sen också. Jag trodde att de hade ordnat det nu. Fy så omäskliga de är !
Carola

Gunilla sa...

Carola, det är nog några få utvalda ställen,,långt ifrån till alla som önskar det !