onsdag 20 april 2011

Rasism ?

Det heter inte N-boll, det heter chokladboll... har vi fått lära oss på senare år.

Dom pratar om att inga svenska skolavslutningar ska få hållas i kyrkor av hänsyn till andra religioner.

Annat var det förr, se bilden från en gammal skolbyggnad som bevarats ...



- bild hittad på tjuvtittat.se...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Alla har väl rätt att få utöva sin egen religion utan risk för diskriminering, med det menar jag att man får ta hänsyn, vem säger att just den ena rådande religionen ska anses bättre än den andra. Ja det här kan man väl sia mycket om. Men får jag inte höra "Den blomstertid nu kommer" på skolavslutningar så är det som att nåt fattas en.tod

Gunilla sa...

TOD, ja själv går jag efter devisen att man får ta seden dit man kommer... precis, det vore som att avskaffa jultomten för barnen !

Maria E. sa...

Jag säger som ni andra, man får ta seden dit man kommer. Sist jag kollade läroplanen stod det att eleverna ska uppfostras i kristen anda (Lpo -94). Rimmar illa med att ställa in alla kristna högtider.

När jag växte upp på 70-talet var inte neger ett skällsord. Det var inte konstigare än att säga asiat eller skandinav. Och jag vill fortfarande säga negerbollar, men får bita mig i tungan varje gång:).
Kram

Gunilla sa...

Maria E, nä precis, bra jämförelse du gjorde ... förstår inte varför neger låter så illa för vissa.

Rolig var scenen i "sunes sommar" när Rudolf fick frågan av ett gäng "mörkhyade" vad vi kallade dom där gobitarna :)

Anonym sa...

Håller med om att skolavslutningen i kyrkan är en fin tradition som borde få vara kvar. jag tror inte att om jag flyttade till ett annat land att det slutade med sina seder för min skull. /cathrin

Gunilla sa...

Cathrin, näe förmodligen inte, snarare är det väl tvärtom, dom flesta håller hårt i sina traditioner. En kvinnlig kollega bodde i saudiarabien några månader, hon använde burka för annars blev ut utstirrad hela tiden. Man fick inte handla om inte mannen var med, på vissa ställen,,, huuvva!

Fenixmonas sa...

Jag kallar allt för dess rätta namn! De som kommer hit ska ju integreras och bör då börja med att ta seden dit man kommer!!! Kramiz

Gunilla sa...

Fenixmonas, det gör du rätt i :)

kattlådan sa...

Jag säger negerboll - den är god och fint brun. Jag instämmer med Maria E om vad som var PK förr i tiden. Pippis pappa var negerkung och det betydde bara att han var kung i ett land där svarta bodde. Jag tycker att nigger låter nedsättande, men neger som bara betyder svart borde inte vara "fult".

Gunilla sa...

Katten, precis det är märkligt hur det har blivit. Men att skrika hora efter kompisarna i skolan DET är ok..

kattlådan sa...

Fast en sak är bra i dag. När mina ungar beskrev någon kompis på dagis så kunde de hålla på och försöka en lång stund innan de nämnde att kompisen var mörkhyad vilket jag skulle ha nämnt bland det första. De ansåg att han alltid hade keps, var lång och sjöng bra var viktigare beskrivningar av honom. Det gjorde mig glad och lite mer förtröstansfull inför framtiden.

Hora utnyttjas flitigt men är det ok? Det vet jag inte... Fast jag förstår vad du menar. Man ska väl helst inte skrika något alls efter folk. Ärekränkning finns alltid att ta till (skrev hon alldeles för pk...).

Gunilla sa...

Katten, gulligt av dina barn.

jag menade inte att det är OK med H-a... bara att folk reagerar mer på om nån säger neger än hora idag liksom...ja du förstår... :)