måndag 21 december 2009

Nostalgi ...


Följer diskussionerna hit och dit vad gäller SAAB´s eventuella överlevnad eller nedläggning. Hoppas förstås för alla anställa och SAAB entusiaster att tillverkningen kommer att fortgå!

Min första bil var en SAAB, minns inte årtalet på klenoden, men gissningsvis var det ungefär lika gammal som jag var, med färskt körkort :)

Pappa var nog lite rädd om sin bil, så han köpte den förmodligen mest av det skälet, men glad var jag, egen bil, det var inte många som fick det då när man precis tagit körkort. (hoppas inte dottern läser detta inlägg... hon tycker nämligen att hon ska få det, sccchhh)

Färgen var klargul, ungefär som den på bilden, som jag hittade via google : )




Inredningen passade en artonåring perfekt! Klädseln var vit teddy, som även var lagt i bakrutan, supercoolt (ehh.. ja jag skulle inte vilja ha det nuuu då, men dåå! )


Rattväxel var väl kanske inte något jag hade önskat mig, men helt OK ändå. Rattmuffen till vintern var också ett måste. Om jag inte minns helt fel så dinglade det ett par tärningar från backspegeln :)



Hur gick det sen då? Jo, Pappa fick för sig att vi skulle köpa en bil med automatväxel, så min mamma kunde köra, hon hade inte kört bil på många år och ville ha en automatväxlad...


Färgen stämmer inte alls, men modellen är rätt nära... gillade INTE bilen. Det roliga med den var väl att morsan kom hem lycklig och berättade att hon och några andra tanter hade lyckats "rulla igång den" ... farsan låg dubbelvikt över köksbordet :)
Nåja, vi hade den inte så länge, och morsan körde vääldigt sällan, så han köpte en lite mer passande bil för en 19 åring... fortfarande en "automat" så morsan skulle kunna låååna ...
När jag var tjugo ungefär... så blev jag sambo, flyttade ihop med ägaren av en Saab 900. Den gillade jag, och det gick fint fram till jag frontalkrockade med den. En slyngel som skulle sladda i kurvan kunde inte hålla sig på sin sida, så bilen fick åka till bilhimlen...
Då var det bara att få tag i någon ny bil, och vi fastnade för en mercedez, riktigt sköna bilar att köra.
Sen separerade jag då från Mercedezägaren, och då skaffade jag mig en Nissan Almera. Det är nog summa summarum den bästa bilen jag haft! Förvisso så var kanske säkerhetsmässigt Mercan tryggare, men denna mellanklassbil ångrar jag att jag sålde....


... Men då mor min helt slutat att köra bil, och jag fick hålla två bilar igång, så valde jag det mest ekonomiska, att sälja min och ta över hennes bil.


Den tar mig fram och tillbaka, men har kostat mig en hel del problem... men men... vi får se när nån slänger pengar över mig, så kanske det blir ett uppbyte igen :)

25 kommentarer:

Wandus sa...

Mina föräldrar hade en orange SAAB-kombi när jag var liten. Jag och mina syskon brukade ligga och sova i det nedfällda baksätet när vi åkte på långresor (här var det inget snack om trafiksäkerhet inte). Suck, jag kommer att sakna SAAB.

Gunilla sa...

Wandus, precis så var det.. inga säkerhetsbälten, sen rökte dom som borstbindare i framsätet :)

Anonym sa...

Men jisses så många bilar! Jag har bara ägt två själv - en liten Fiesta och nu den här Yarisen. När jag var gift hade vi först en Escort och sen en Volvo.

Gunilla sa...

Tofflan, skönt att höra du är framme i byhålan :)

Nja..jag har väl själv inte ägt så många.. :)

Annapanna sa...

Du kanske vill bli sambo med en Mazda-ägare såsmåningom??? ;)

Annapanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gunilla sa...

Anna, varken du eller jag äger väl bilar just nu :)

Micael Rombin sa...

Hela släkten körde SAAB i alla dess former. En modell hade ingen spärr för ryggstödet fram (det var nog så för andra modell också), eftersom det inte fanns säkerhetsbälte vare sig fram eller bak så stod jag och hängde på passagerarsidans stolsrygg och varje gång min moster bromsade så for jag rakt in i framrutan och slog i huvudet, inte fan fattade jag att man skulle sätta sig, förrän moster sa åt mig.
Min styvfar köpte en 1957 år model av SAAB för att ha som familjebil, brudfångar/självmordsdörrar ("felvända dörrar") var det på den. Inga säkerhetsbälten och sidorutan öppen för att de vuxna skulle kunna röka. Det luktade fan om den eftersom det var oljeblandad bensin och den lät hemsk, när han åkte till jobbet så vaknade hela kvarteret. Längre sträckor så började fanstyget koka och innan man han lärt sig att ha vatten med så fick man hoppas på att det fanns en mack i närheten. En resa upp till Mora så började den koka mitt i ödermarken, vi ungar fick lov att dricka upp läsken vi hade med oss, för att vi skulle springa ner till älven nedanför vägen med flaskorna och hämta vatten till bilen.

Kattlådan sa...

Jaså du var så nöjd med din Nissan?

Jag tycker att SAAB är roliga/pigga att köra. Det är ofta en SAAB (BMW eller Audi) som kommer i full karutta (Car-rutta?) i vänster körfält på motorvägarna.

Osså Peugeot förstås. Min pärla! ;)

Gunilla sa...

Micael, det låter som en beskrivning som säker många känner igen... för att inte tala om "folkan" som det inte fanns nån värme i, resorna till Norge vid juletid var en kall historia :)

Gunilla sa...

Katten, har kanske inte en förkärlek till att det måste gå i vänsterfil :) ... gillar mer kombinationen av bensinsnål och köregenskaper. SAAB har iaf bra köregenskaper, men den vi hade hinkade rätt mycke soppa..

Ylva sa...

Jag har också Saabnostalgi. När jag var liten hade vi en Saab som liknar den gula, fast den var smutsvit, och jag klarade tredje uppkörningen i vår Saab som vi hade då.

Daniel sa...

Det kallar jag nostalgi!

Organge, guld å allt... wow! Vilka fina gamla Bettor!!!

Gunilla sa...

Ylva, smutsvit, vilken hääärlig färg va :) ... tredje gången gillt :)

Gunilla sa...

Daniel, här snackar vi nostalgi..undrar vem som kom på alla färger ?? :)

Wandus sa...

Gamla bulliga SAAB i grälla färger skulle verkligen liva upp vår trista bilpark. Alla av dagens bilar ser ju likadana ut - stora, gråa och trista. Nä, tacka vet jag VW-Bubblan och bull-SAAB:arna.
För övrigt kan jag fortfarande rabbla upp bilnumren på de SAAb:ar mina föräldrar hade för drygt 30 år sedan.

Undvika-Posten sa...

Jag har sagt det förut, i egenskap som Car Bil, men jag säger det nu också - SAAB borde ha gjort något som liknade de gamla 96-orna, kanske en retromodell som många andra biltillverkare gjort. Faen en sådan succé det skulle ha blivit!

Rattväxeln kommer jag ihåg på de bilarna. Farsan hade dessutom en 95:a med backspegeln uppe på instrumentbrädan... Inga raggartärningar där inte! :-)

GOD JUL!!!

Gunilla sa...

Wandus, det saknas lite färg och så... jag kan nog också förnimma endel bilnummer från barndomen,, ett bilmärke farsan hade under ett år var DKW ...fina former :)

Gunilla sa...

Undvika/car, hehe såpass till och med backspegel på instrumentbrädan..riktigt retro :)

Pjoltas sa...

Åh...jag skulle vilja ha en sån liten Saab med vingar bak:
http://www.insidesocal.com/bargain/SaabOldWhite.jpg

Då skulle jag känna mig som en liten Läderlapp!
=)

Wassen sa...

Jag har haft de flesta va de bilmärken som räknats upp, men jag har även haft två bilar av det tyska förkrigsmärket Adler. Modell Truph Junior.

Slå det den som kan ;-)

Gunilla sa...

Pjoltas, jättefin, passar läderlappen som handen i skinnhandsken :)

Gunilla sa...

Wassen, där ligger man i lä.. känner inte ens igen namnet .. :)

Wandus sa...

Mina föräldrars SAAB var orange men enligt dem var den "indiskt gul", snacka om eufemism.

Gunilla sa...

Wandus, hehe.. det lät mer exotiskt :)